Kategorier
Nyhetsbrev
Hvordan bli kvitt skjeggkre og sølvkre
Her er alt du trenger å vite!
Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) har blitt en økende plage i norske hjem siden de først ble oppdaget i 2013. De er nære slektninger av sølvkre, men skjeggkre trives i hele boligen, uavhengig av fuktighet, selv om de er vanligst å finne på baderom, kjøkken og vaskerom. De ikke er farlige for mennesker, og er heller ikke skadelige for bygninger, men kan likevel være svært uønskede. Her er en guide til hvordan du kan gå fram om du har mistanke om skjeggkre, hvordan du kan finne dem, identifisere dem, og fjerne dem effektivt.
Hva er skjeggkre?
Skjeggkre er små insekter som kan vokse til å bli mellom 15-19 mm lange. De har karakteristiske lange antenner, og tre haletråder som er omtrent like lange som kroppen. De har også små skjegg-lignende børster, noe som har gitt dem navnet "skjeggkre." Fargen er gjerne spraglete grå eller brun, noe som skiller dem fra de sølvskinnende sølvkreene.
Hvor legger skjeggkre egg?
Selv om skjeggkre kan finnes i hele boligen, og ikke er avhengige av fukt eller en viss luftfuktighet for å trives, foretrekker de litt fuktige miljøer. Hvis de kan så legger de gjerne egg i sprekker og hulrom i mørke og fuktige områder. Eggene er svært små og vanskelig å oppdage, men de er ofte plassert på steder hvor du vanligvis ikke ser dem, som bak lister, under sokkelen på kjøkken, i sprekker i vegger eller under gulvbelegg. De er lyssky og trives best der det er lite forstyrrelser - det er ikke vanlig å ha skjeggkre i senga, f.eks.
Kan man bli bitt?
Nei, skjeggkre biter ikke mennesker og utgjør ingen direkte helsefare. De er heller ikke kjent for å spre sykdommer eller skade matvarer på samme måte som noen andre skadedyr. Derimot kan de være plagsomme, spesielt i store mengder, og de kan skade papirer og andre cellulosebaserte materialer.
Hvordan fange og bekjempe skjeggkre
Det trenger ikke være dyrt å bekjempe sølvkre eller skjeggkre. Med våre produktpakker for leiliget og hus (50-200 m²) kan du spare mye, sammenlignet med våre konkurrenter.
For å bekjempe skjeggkre mest mulig effektivt, er kartlegging av hvor de oppholder seg essensielt. Til dette er det mest vanlig å bruke limfeller med lokkemiddel for å identifisere infiserte områder, og deretter sette inn mer målretta tiltak.
-
Limfeller plasseres langs vegger, og i hjørner der skjeggkre ofte beveger seg. Ved bruk av lokkemiddel øker sjansen for fangst betydelig. Limfellene fungerer godt også for sølvkre, som er en annen vanlig plage - mer info om sølvkre finner du lenger ned på denne siden.
-
Åte for skjeggkre: Skjeggkre kan fanges med spesiallaget åte som tiltrekker dem til fellene. Dette er spesielt nyttig dersom man har en større forekomst og ønsker raskere resultater.
-
Renhold: Regelmessig støvsuging og tørrmopping hjelper med å fjerne egg og andre næringskilder. Dette er spesielt viktig i mørke kroker og under møbler der skjeggkre kan trives. Skjeggkre kan overleve ved å spise papir og andre cellulosebaserte materialer, men de klarer ikke utvikle seg og vokse på det. Til det trenger de et variert kosthold som de får av bl.a. matrester, døde hudceller, døde insekter og hår. Ved å støvsuge ofte reduserer du dermed tilgangen deres til næringsrik mat, og det kan dermed være med til å bidra til en reduksjon av bestanden.
- Varme eller kulde: Skjeggkre og sølvkre tåler dårlig svært høye eller svært lave temperaturer. Har man mistanke om egg i f.eks. et teppe, så kan 24 timer i fryseren gjøre susen. Skjeggkre (i alle stadier av livet) dør hvis de utsettes for -10°C i 24 timer. De dør også raskt om de utsettes for temperatur over 45°C, så om man har mulighet for å "angripe" utsatte områder med f.eks. en varmluftspistol i en begrenset periode kan dette være til stor hjelp. Damp, derimot, er ingen god idé, da dette vil føre til bedre levekår for eventuelt overlevende individer.
-
Gift: Hvis limfeller alene ikke er nok, kan gift som permetrin brukes i sprekker og andre skjulte områder. Vær forsiktig med å bruke for store mengder gift, da skjeggkre hovedsakelig holder seg skjult. Man kan også bruke åte med tilsatt gift - virkestoffet indoxacarb har vist seg å være spesielt effektivt, men dette er foreløpig kun tilgjengelig for sertifiserte skadedyrfirma med lisens.
-
Vedlikehold: Sjekk boligen for mulige gjemmesteder som sprekker i vegger, lister og gulvbelegg. Tett disse med egnet fugemasse for å redusere muligheten for at skjeggkre kan etablere seg.
En annen ting som kan være verdt å ha i tankene, er å unngå å invitere skjeggkreene inn.
Skjeggkre trives veldig godt i bølgepapp, hvor de finner lange mørke tunneller som de ligger i mens det er dagslys. Når mørket faller på, våkner de og blir aktive, og søker seg ut på jakt etter mat. Får man mye pakker i posten, bør man derfor, så langt det er mulig, åpne disse før man kommer inn, og ihverttfall unngå at papp ligger inne natta over.
Skjeggkre vs sølvkre
Skjeggkre trives i både tørre og fuktige omgivelser, mens sølvkre (Lepisma saccharina) foretrekker områder med høy luftfuktighet, som bad og kjeller. Sølvkre er også mindre, med en lengde på 7-12 mm, og har en sølvfarget kropp. Hvis du oppdager sølvkre i hjemmet ditt, kan det være et tegn på fuktproblemer som bør undersøkes nærmere.
Vedlikehold og kontroll
For å oppnå langsiktig kontroll av skjeggkre og sølvkre, er det viktig å fortsette med vedlikehold og regelmessig kontroll. Plasser limfeller på nytt etter noen uker og kontroller om det fortsatt er aktivitet. Dette hjelper deg med å sikre at bestanden er under kontroll.
Oppsummering
Skjeggkre er plagsomme, men de utgjør ingen helsefare for mennesker. De legger egg på skjulte steder, og det er viktig å kombinere limfeller, renhold og eventuelt gift for å bekjempe dem effektivt. Ved å følge disse rådene, kan du bli kvitt skjeggkre og sølvkre, og sikre at de ikke vender tilbake.
Bekjempelse av skjeggkre og sølvkre trenger ikke være dyrt eller vanskelig – det handler om riktig strategi og jevnlige tiltak. Ta en titt på alle våre pakkeløsninger med limfeller her.
For mer informasjon - ta en titt på sidene til Folkehelseinstituttet.