Kategorier
Nyhetsbrev
SDS-Plus vs SDS-Max
Hva er forskjellen?
Bosch introduserte SDS-systemet i 1975 med SDS-Plus-boret, som ble utviklet for bruk i elektriske borhammere. SDS-Plus ble en standard, og boret ble mye brukt i ulike typer materialer som mur og betong. SDS-Plus-borene har en innfesting på 10mm, med to spor og to groper, som sørger for en sikker lås i borhammerens chuck. Denne låsemekanismen er en viktig fordel med SDS-Plus; den sørger for at boret ikke løsner under drift, selv når borehammeren roterer i revers. Dette øker både effektivitet og sikkerhet, spesielt når man arbeider med harde materialer.
Ti år senere, i 1985, lanserte de SDS-Max, som er en videreutvikling av SDS-Plus-systemet, og som er designet for mer krevende jobber. Dette boret har en større og kraftigere innfesting (18mm) med tre spor og tre groper, som gir en enda sterkere lås i chucken og muliggjør større borekapasitet og tyngre belastninger. SDS-Max brukes vanligvis på tyngre maskiner fra 5 kg og oppover, som krever mer slagkraft for å bore store hull i hardere materialer. SDS-Max kan også brukes til mindre dimensjoner, men det kommer virkelig til sin rett i tyngre oppgaver som krever stabilitet og kraft.
Låsemekanismen i SDS-systemet
Den unike låsemekanismen i SDS-bor gjør at de skiller seg fra tradisjonelle bor med vanlig chuck. I stedet for å låse boret med en nøkkel, glir SDS-borets spor inn i en låsemekanisme inne i chucken. Dette gir en pålitelig tilkobling, spesielt når man jobber med vibrerende verktøy som borhammere. For å løsne boret, trekker eller vrir man låseringen på borhammeren, avhengig av verktøyets merke og modell. Denne enkle løsningen gjør det raskt å bytte bor uten verktøy, noe som sparer tid og gir mindre sjanse for uønsket borløsning under arbeid.
Er det forskjell på betongbor og fjellbor?
Betongbor og fjellbor har ulike materialvalg og design, som gjør dem egnet til sine spesifikke formål. Fjellbor er laget for å takle høyere belastninger og varmeutvikling, og har derfor gjerne en kraftigere konstruksjon enn betongbor. Skaft og skjær i fjellbor er ofte laget av slitesterke materialer som tåler større påkjenninger. I tillegg er det vanlig at fjellbor har en annen gjengegeometri på skaftet for å kunne transportere ut større og grovere støvpartikler fra fjell og stein. Dette reduserer risikoen for at borehullene tettes igjen og boret kilser seg.
Betongbor er laget for å bore i betong og gir best ytelse i dette materialet. De har ofte et mykere materialvalg i skjærene, som gjør dem bedre egnet for den jevnere belastningen i betong. Et fjellbor kan fint brukes til betongboring, men et betongbor anbefales ikke til fjellboring, da det kan bli raskt utslitt eller ødelagt under høy belastning.
Tips til boring i fjell og betong
For å bore effektivt og trygt i fjell eller betong, er det viktig å velge riktig type bor og maskin. Fjellbor og SDS-Max-maskiner er godt egnet til større hull og harde materialer, mens SDS-Plus passer godt til lettere oppgaver i betong. Her er noen tips for å få best mulig resultat:
-
La maskinen jobbe selv.
Unngå å påføre for mye vekt på maskinen, da dette kan øke slitasjen og skade maskinen uten at borehastigheten øker vesentlig. De fleste borhammere er laget for å jobbe med egen vekt og trenger ikke ekstra press. -
Unngå kjøling med vann!
Kjøling av boret med vann kan forårsake rask temperaturendring, noe som kan føre til at borhode og skaft løsner fra hverandre. Tupp/borhode og skaft er som regel ikke samme legering, og dermed har de forskjellige reaksjoner på raske temperaturendringer. Bruk heller flere bor og bytt mellom dem for å unngå overoppheting. På denne måten får hvert bor mulighet til å kjøles gradvis, og du unngår rask slitasje. -
Bruk flere bor.
Hvis du har mange hull som skal bores, kan det lønne seg å bruke flere bor i samme størrelse. Ved å rotere mellom borene, forlenger du levetiden på dem, samtidig som du unngår overoppheting. Dette er en kostnadseffektiv løsning i lengden, og det er derfor vi ofte anbefaler vår S4-serie - denne er langt rimeligere enn Rocket og Hikoki, og man kan derfor spandere på seg noen ekstra bor, og forlenge levetiden på dem. -
Vedlikehold av bor.
Jevnlig vedlikehold av borene forlenger også deres levetid. Fjern støv og rester etter bruk og sjekk jevnlig om boret har tegn til slitasje. Ved slitasje på skjærene kan det være på tide å erstatte boret for å opprettholde optimal ytelse. -
Sikkerhet:
Bruk alltid verneutstyr som hørselsvern og vernebriller når du arbeider med borhammere. Skikkelige arbeidshansker er også sterkt anbefalt. Kraftige bor som SDS-Max kan forårsake støv og vibrasjoner, og riktig beskyttelse bidrar til å forebygge skader. Husk også å inspisere boret og maskinen før bruk for å sikre at alt er i orden.