Kategorier
Nyhetsbrev
Valg av brannvarslere
Når det gjelder brannsikkerhet, er røykvarslere en av de viktigste komponentene i hjemmet. Denne guiden tar deg gjennom alt du trenger å vite for å velge riktig røykvarsler til din bolig, fra krav til plassering og vedlikehold. Tidlig varsling er kritisk for å sikre at du og dine nærmeste får tilstrekkelig tid til å komme i sikkerhet. Ved en brann sprer giftig røyk seg raskt, og de første sekundene kan være avgjørende. En fungerende røykvarsler varsler deg tidlig, slik at du får bedre tid til å evakuere og potensielt redde liv.
Krav til røykvarslere i boliger
I Norge er det et lovkrav at alle boliger og fritidsboliger skal ha brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere for å dekke alle nødvendige områder. Ifølge Forskrift om brannforebygging, skal det være minst én røykvarsler i hver etasje. Videre skal varslerne dekke både kjøkken, stue, sonen utenfor soverommene og sonen utenfor tekniske rom.
TEK17-forskriften, som gjelder boliger bygget etter 1. januar 2017, stiller enda strengere krav til brannsikring. For boliger bygget etter denne datoen, må røykvarsleren ha en 230V-strømtilførsel med batteri-backup. Dette betyr at røykvarsleren må være koblet til strømnettet, noe som gir økt pålitelighet. Likevel anbefales det sterkt at røykvarslere er seriekoblet, spesielt i soverom. I et lukket rom kan det ta lang tid før røykvarsleren utenfor oppdager røyk, og dette kan være verdifulle sekunder for rømningsmuligheter.
Hvorfor er seriekoblede røykvarslere viktig?
Med seriekoblede røykvarslere vil alarmen i ett rom automatisk aktivere alle tilkoblede alarmer, slik at alle i boligen blir varslet samtidig. Dette er spesielt viktig i større boliger eller om du har flere etasjer. Da vil alle i huset høre alarmen uansett hvor de befinner seg.
Hvor mange røykvarslere trenger du?
Røykvarslere bør plasseres i alle etasjer, inkludert utenfor soverom, tekniske rom, stue og kjøkken (selv om kjøkkenet gjerne dekkes av en varmevarsler for å unngå falske alarmer under matlaging). Den maksimale dekningsflaten for én røykvarsler er 60 kvadratmeter, og avstanden mellom to røykvarslere bør ikke overstige 12 meter. For boliger over flere etasjer kan det være nødvendig å bruke flere røykvarslere for å sikre tilstrekkelig dekning.
Hvilken type røykvarsler skal du velge?
De vanligste typene røykvarslere er optiske og ioniske. I boliger er optiske røykvarslere å foretrekke fordi de er svært sensitive for røykpartikler, noe som gjør dem raskere på å varsle ved glødebranner, som er vanlige i boliger. Du kan lese mer om forskjellen mellom optiske og ioniske røykvarslere på Verisure sine nettsider.
I tillegg til optiske røykvarslere kan det være lurt å vurdere en kombinasjon av seriekoblede og trådløse varslere. Trådløse seriekoblede røykvarslere er spesielt nyttige, siden de kan plasseres hvor som helst uten behov for ledninger, og de kan tilkoble flere røykvarslere i samme system.
Vedlikehold av røykvarslere
Røykvarslere har en begrenset levetid på omtrent 8-10 år. For å være sikker på at de fungerer optimalt, bør du sjekke produksjonsdatoen som ofte er merket på baksiden av enheten. Hvis du oppdager tegn på skade, misfarging, eller tilsmussing av fett og støv, bør du vurdere å bytte ut røykvarsleren, selv om den ikke har nådd maksimal levetid.
Det anbefales også å teste røykvarsleren minst en gang i året, samt alltid etter bytte av batteri, hvis den har batteri som strømkilde. Bruk testknappen for å sikre at alarmen utløses som den skal. For vedlikehold bør røykvarslere rengjøres jevnlig for å sikre at støv eller skitt ikke blokkerer sensorene. Dette kan enkelt gjøres ved å støvsuge varsleren forsiktig med lav styrke.
Plassering av røykvarslere
For optimal deteksjon, plasser røykvarslerne:
- I alle oppholdsrom og utenfor soverom.
- Unngå plassering nær vinduer, dører eller ventilasjonskanaler, da trekk kan hindre røyk i å nå sensorene.
- På kjøkkenet kan du vurdere en varmevarsler i stedet for en røykvarsler, for å unngå falske alarmer fra matlaging og damp.
Miljøhensyn ved avhending av gamle røykvarslere
Gamle røykvarslere skal ikke kastes med vanlig husholdningsavfall. Mange av dem kan inneholde miljøskadelige materialer som krever spesiell håndtering. Sjekk lokale retningslinjer for miljøvennlig avhending av røykvarslere – ofte kan de leveres til resirkuleringsstasjoner eller kommunale mottak.
Ha en plan!
Til slutt vil vi gjerne minne om at det å ha funksjonelle røykvarslere er grunnleggende, men en brannsikkerhetsplan kan gjøre en stor forskjell dersom en brann skulle oppstå. Sørg for at alle i husstanden kjenner til rømningsveier og hva de skal gjøre i en nødsituasjon. Regelmessige brannøvelser kan bidra til å skape gode rutiner og sikre at alle vet hvordan de kan komme seg ut raskt og trygt.
Oppsummering
For å sikre en god og trygg løsning for din bolig, husk følgende:
- Dekning: Sørg for at røykvarslere er plassert i alle nødvendige områder som per forskriftskrav.
- Type røykvarslere: Optiske og seriekoblede røykvarslere er best egnet for boliger.
- Vedlikehold: Rengjør og test røykvarslerne regelmessig, og bytt ut enhetene hvert 8.-10. år.
- Plassering: Unngå områder med mye trekk og installér varmedetektor i nærheten av kjøkkenet.
- Brannsikkerhetsplan: Ha en brannsikkerhetsplan, og øv på den jevnlig.
Når du investerer i pålitelige røykvarslere og følger gode rutiner, øker du sikkerheten for deg selv og dine nærmeste betraktelig.
Vi er svært stolte av å kunne levere topp kvalitet til våre kunder, gjennom det brukervennlige Cavius-systemet. At systemet anbefales og selges av flere norske forsikringsselskap er et sikkert tegn på at det holder høy kvalitet. Systemet er også testet og anbefalt av Tek.no - testen kan du lese her.
Alarmsystemet til Cavius kan også bygges ut med bevegelsessensor, sensor for dør/vindu, osv. og har ingen abonnementskostnader. Du finner alle våre produkter fra Cavius her.
Er det noen produkter fra Cavius du savner? Ta kontakt med oss, så skaffer vi det!